Jedlo, Recepty

Domáca raňajková kaša: Ako si pripraviť najlepšiu kašu?

6. októbra 2016

Domáca raňajková kaša. Už je to nejaký ten piatok, čo som si ju spravil prvý krát. A musím sa priznať, že sa mi vtedy celkom podarila. Bola chutná a určite oveľa lepšia ako tá instantná zo sáčku za 30 centov, ktorú si kúpite v obchode, zalejete si ju horúcou vodou a je plná „(ne)zdravých vecí“. Ako ma vlastne napadlo spraviť si domácu kašu a prečo? Veľmi dobre si pamätám ten deň. Nebol to síce deň, ktorý mi zmenil život, ale minimálne mi zlepšil moje stravovacie návyky a naučil som sa uvariť niečo nové a zdravé. 🙂

Bolo to jedného sychravého dňa v práci, keď som ráno sedel v kresle a jedol som práve spomínanú instantnú kašu z misky a rozmýšľal som nad tým ako vlastne vymýšľajú tie príchute do kaší. „Veď táto sa predsa nedá jesť“ povedal som si. Príchuť bola lesné ovocie a bolo to horšie ako krabičkový džús s rovnakou príchuťou. Na druhý deň bola sobota a ja som si povedal, že si ráno skúsim spraviť vlastnú domácu kašu.

Raňajková kaša? Veď na tom predsa nemôže byť nič zložité. Keď zvládnem uvariť obed, zvládnem aj toto. Môžem si dať do nej presne to čo chcem, na čo mám chuť a čo mi chutí. Pozrel som si na internete zopár receptov, ktoré som skĺbil do jedného univerzálneho. A tak vnikla moja domáca raňajková kaša, s ktorou minimálne samého seba vždy poteším.

„Domácu raňajkovú kašu si robím väčšinou cez víkend ráno, keď mám na to dostatok času a môžem si vychutnať tú typickú rannú atmosféru. Určite to poznáš z filmov. Človek nemusí vstávať skoro ráno, ani sa ponáhľať do práce, ale predsa si trochu privstane a za ranného ticha si začne chystať ingrediencie. Nažhaví varič, indukčnú platňu alebo zapne plynový sporák a pustí sa do toho.“

domáca raňajková kaša

Raňajková kaša

Výhodou toho, že si kašu pripravíte doma je, že viete čo do nej dávate. A okrem toho je zdravá, chutná, sýta, výživná, plná vitamínov a bez éčok. A dokážete si ju pripraviť aj v „Bio kvalite“. A dokonca sa dá s ňou aj výborne chudnúť. Pokiaľ si ju dáte na raňajky, v správnom pomere a doplníte vhodným cvičením alebo telesnou aktivitou. Ale nie je to iba o tom, že jej začnete jesť každé ráno plný hrniec. Prečo? Nie som odborník na výživu ani na cvičenie, ale držím sa hesla „Všetko s mierou“. A to platí aj v tomto prípade. Určite to nepreháňajte s množstvom a radšej sa o kašu podeľte so svojimi blízkymi.

„Keď si spravím raňajkovú kašu, snažím sa vychutnať si ju vždy v príjemnom prostredí alebo s príjemnými ľuďmi. Pretože dôležitá nie je iba príprava jedla, ale aj jeho servírovanie a hlavne to ako a s kým si jedlo vychutnáte.“

Za ten čas čo si pripravujem túto dobrotu už presne viem, čo v nej chcem mať. Niekedy tieto ingrediencie obmieňam, ale väčšinou sa držím mnou osvedčeného a zaužívaného postupu. Kašu si pripravujem vždy v panvici typu „Wok“. Kvôli jej tepelným vlastnostiam a všestrannému využitiu. Mám dve veľkosti – malú a veľkú. Podľa toho pre koľkých ľudí kašu robím si z nich vyberiem. Väčšinou robím kašu pre 2 osoby, takže podľa toho sem rozpíšem aj ingrediencie.

domáca raňajková kaša

Takže poďme sa pozrieť na to, čo všetko si vlastne do kaše dávam ja:

Základné ingrediencie (pre 2 osoby)

  • 1 PL kokosového oleja
  • 1 hrnček jemných ovsených vločiek alebo špaldových vločiek
  • 1 väčší dozretý banán
  • 2 menšie domáce jablká alebo 2 menšie hrušky
  • 1/2 ČL škorice (dobre sa kombinuje s jablkom a dodá kaši arómu)
  • 1 alebo 2 PL kakaa (na zahustenie)
  • 1 alebo 2 PL sušených hrozienok alebo iného drobného sušeného ovocia (ríbezle, brusnice)
  • 1 PL medu alebo javorového sirupu (niekedy si robím aj bez)
  • 1/2 hrnčeku plnotučného mlieka alebo kokosového mlieka

Doplnkové ingrediencie (pre 2 osoby)

  • 1/2 hrnčeku rozomletých vlašských orechov (na zahustenie) – napríklad namiesto kakaa
  • 1 alebo 2 PL strúhaného kokosu
  • 1 alebo 2 PL arašidového masla (alebo iného orieškového masla) – ja si dávam arašidové maslo do kaše skoro vždy, pretože ho zbožňujem 🙂

Ingrediencie na ozdobu

  • ovocie a orechy na ozdobenie kaše (banán, hrozno, datle, maliny, jahody, broskyne, marhule, slivky, kešu, vlašské orechy…)
  • 1 PL arašidového masla na vrch kaše
  • 1 alebo 2 kocky kvalitnej horkej čokolády navrch (nastrúhať alebo polámať – čokoláda sa nám zľahka roztopí od tepla)

„Keď mi raňajková kaša zostane, jednoducho ju dám do misky a odložím ju do chladničky. Vďaka jej dobrej konzistencii a použitým surovinám mi takto vydrží ešte ďalšie 2-3 dni a môžem si ju hocikedy iba zohriať vo woku a zjesť.“

domáca raňajková kaša

Postup

Ako si teda pripraviť najlepšiu kašu? Začínam tým, že si do woku dám kokosový olej a zahrejem wok na strednom ohni (stupeň 3 zo 6-tich). Keď sa olej rozpustí nasypem do woku ovsené vločky. Nechám ich pomaly opiecť za občasného miešania (asi 5 minút). Popritom si ošúpem a pokrájam banán na menšie časti a dám ho do misky. Rozmágam ho vidličkou a nakoniec k nemu pridám hrozienka (alebo iné sušené ovocie). Pokiaľ mám chuť tak aj strúhaný kokos. Môžem pridať aj 1 PL medu alebo javorového sirupu.

Jablká alebo hrušky si rozkrojím na polovicu a ešte raz na polovicu (čiže na 4 časti). Medzitým si skontrolujem ovsené vločky, aby mi neprihoreli a premiešam ich. Z jabĺk alebo hrušiek vyrežem kôstky a zrežem konce. Netreba ich šúpať. Prečo? Lebo si vezmem struhák a nastrúham si ich na podlhovasté slíže do misky. Takže pri každom kúsku mi na konci strúhania zostane šupka v ruke. Pridám kakaoškoricu a poriadne premiešam. Toto mi trvá zhruba tých 5 minút, kým sa mi opekajú vločky.

Niekedy je dobré si radšej všetko pripraviť dopredu a až potom začať s ovsenými vločkami (toto je rada skôr pre mužov ako pre ženy, kedže oni vedia robiť viac vecí naraz). Misku s banánom a misku s jablkami vysypem do woku s opraženými vločkami a poriadne premiešam. Znížim si stupeň na 2ku a začnem kašu pomaly podlievať mliekom. Niekedy si to rozdelím aj na 2-3 krát tak, aby sa mi mlieko vždy vpilo do kaše a dobre sa premiešalo.

Záver

Arašidové maslo pridávam až nakoniec a poriadne premiešam. Znížim si stupeň na 1ku a už len za občasného miešania dováram. Toto mi trvá zhruba asi ďalších 5 minút. Vypnem sporák a prichystám si vhodný tanier alebo misku na servírovanie. Väčšinou používam hlboký tanier (na fotkách), do ktorého sa mi všetko tak akurát zmestí. Nachystám si ovocie, orechy alebo horkú čokoládu na ozdobenie a servírujem podľa svojej fantázie.

Pokiaľ ťa tento jednoduchý recept zaujal, tak nestrácaj čas a vyskúšaj ho už zajtra ráno. Ak sa ti zdá recept moc zložitý alebo nemáš toľko času, vyskúšaj si pripraviť na raňajky rýchly a zdravý Zelený Smoothie.

Dúfam, že ti táto raňajková kaša bude chutiť.

Jakub

 

Ďalšie podobné články

Žiadne komentáre

Komentár