Jedlo, Recepty

Nepečený cheesecake s tvarohom a horkou čokoládou

12. septembra 2017
Nepečený cheesecake s tvarohom a horkou čokoládou

Neviem ako vy, ale ja mám veľmi rád sladké. A tým pádom mám rád aj cheesecake (čítaj „čískejk“). Takže si ich často pripravujem doma podľa toho, na aký mám zrovna chuť. Alebo aj ako prekvapenie pre svoju rodinu a blízkych, či darček. Baví ma to a celkom sa pri tom odreagujem. A zároveň mám dobrý pocit, že som niekomu spravil radosť. Minimálne sebe.

„Najradšej mám taký cheesecake, ktorý nemusím piecť. Je totiž čerstvý, osviežujúci a vlastne aj zdravší.“

Preto som sa rozhodol, že sem začnem postupne pridávať jednoduché recepty na tieto chutné dobroty. Za tie roky som si ich už pár nazbieral a prispôsobil podľa seba. Niektoré sú zdravšie, niektoré zase chutnejšie. Ale všetky sú z kvalitných surovín a pokiaľ ich pripravíte s láskou určite si budete oblizovať prsty.

Nepečený cheesecake s tvarohom a horkou čokoládou

CHEESECAKE A JEHO HISTÓRIA

Aj keď to môže znieť neuveriteľne, cheesecake nevymysleli Američania – USA (ak ste si to mysleli). Iba ho zdokonalili, tak ako veľa iných vecí. Prvé zmienky o tomto koláči boli už v starovekom Grécku (5. storočie pred Kristom). Neskôr si tento skvelý dezert obľúbili aj Rimania a postupne sa dostal až do Anglicka a neskôr aj do USA a do celého sveta.

„Cheesecake si najviac obľúbili v USA a Anglicku. Tieto krajiny ho vlastne aj najviac preslávili a zároveň zdokonalili do dnešnej podoby.“

Cheesecake má jednu skvelú výhodu. Dá sa pripraviť na veľmi veľa spôsobov. Hlavné dva spôsoby sú pečená a nepečená verzia tohto skvelého koláča. Ďalej sa dá pripraviť buď klasicky, čiže má iba dve vrstvy (spodná vrstva zo sušienok a syrová vrstva) alebo podľa najnovších trendov ako trojvrstvový cheesecake (spodná vrstva, stredná syrová vrstva a vrchná vrstva s príchuťou).

MODERNÝ CHEESECAKE

Spodná vrstva sa pripravuje najčastejšie zmiešaním rozomletých alebo rozdrvených sušienok a tekutého masla. Stredná „syrová“ vrstva sa dá pripraviť z viacerých surovín. V USA a Anglicku sa používa krémový roztierateľný syr (od toho je odvodený aj názov cheesecake), napr. Philadelphia. U nás sa dá nahradiť napr. smotanovým nátierkovým maslom alebo tvarohom.

„Každá krajina si dokáže túto hlavnú ingredienciu nahradiť podľa svojich možností.“

U nás ako aj v okolitých štátoch (Poľsko, Maďarsko, Rakúsko, Nemecko a pod.) sa často používa tvaroh. Ale napríklad v Taliansku sa používa Ricotta alebo Mascarpone. Posledná vrchná vrstva s príchuťou je voliteľná. Čokoládová poleva, čerstvé ovocie, ovocný sorbet, puding alebo šľahačka.

Nepečený cheesecake s tvarohom a horkou čokoládou

Môj obľúbený recept na nepečený cheesecake je veľmi jednoduchý. Zvládnete ho pripraviť za pol hodinku.

ZÁKLADNÉ INGREDIENCIE NA 1 CHEESECAKE (10-12 kúskov)

  • 1 forma na tortu (priemer 25 cm)
  • 1 balenie Bebe rodinné kakaové 130g (pozor, NIE Bebe dobré ráno)
  • 50 g ovsených alebo špaldových vločiek
  • 1 menšie maslo 125g
  • 500g nízkotučný tvaroh (2,5% alebo menej), mäkký, roztierateľný (najlepšie slovenský a Bio)
  • 1 biely jogurt 3,5% (najlepšie slovenský a Bio)
  • 1 šlahačková smotana (min. 30%)
  • 200g čokoláda na varenie – najlepšia je Fin Carré 52% z LIDLu

VOLITEĽNÉ INGREDIENCIE (vrchná vrstva)

  • 100g horká čokoláda – obsah kakaa minimálne 70%
  • čerstvé ovocie – vhodné sú banány, jahody, maliny alebo čučoriedky
  • čerstvá domáca šľahačka alebo kupovaná

Nepečený cheesecake s tvarohom a horkou čokoládou

POSTUP:

SPODNÁ VRSTVA – TZV. KORPUS

Do menšieho hrnca si dajte roztopiť maslo (na slabom ohni). Medzitým si rozlámte Bebe sušienky na drobno do kuchynského mixéra a rozmixujte ich. Odložte si ich do misky a tak isto rozmixujte aj ovsené/ špaldové vločky. Tieto dve zmesi spojte dokopy a znovu ešte raz rozmixujte, tak aby sa premiešali.

Roztopené maslo nechajte 1-2 min. vychladiť a vylejte ho do zmesi sušienok a vločiek. Poriadne všetko premiešajte, aby vám vznikla hustá hmota. Ak by sa vám zdala hmota príliš hustá, môžete pridať ešte 1 PL vlažného mlieka. Sušienkovo-vločkovú hmotu vyklopte do formy na tortu a rovnomerne ju rozotrite po spodnej časti.

Najlepšie to ide s polievkovou lyžicou. Najprv na hrubo a potom už len zľahka tvarujte po povrchu – hladkajte zmes bruškom lyžice. Pri krajoch môžete vytlačiť zmes trochu dohora, asi tak 1-2 cm, aby vám vznikol okraj. Formu s korpusom dajte do chladničky aspoň na 15 min.

STREDNÁ „SYROVÁ“ VRSTVA

Je taktiež jednoduchá. Zapnite si šporák a pripravte si menší hrniec s vodou asi do polovice hrnca. Na hrniec si položte kuchynskú plechovú misu a pripravte si tzv. „vodnú lázeň“. Pýtate sa na čo? No predsa na roztopenie čokolády. Je to najlepšia metóda a aj celkom rýchla. Medzitým ako sa voda v hrnci privádza do varu, vy máte čas na prípravu strednej vrstvy.

Do veľkej sklenenej misy vyklopte 2 tvarohy (500g) a 1 biely jogurt. Pár krát premiešajte tak aby sa vám spojil tvaroh s jogurtom. Otvorte a pripravte si smotanu na šľahanie. Skontrolujte si „vodnú lázeň“. Pokiaľ je už voda vriaca, znížte si oheň a rozlámte do plechovej misy 200g čokolády na varenie.

Začnite miešať tvaroh s jogurtom a pomaly prilievajte šľahačkovú smotanu. Ale pozor, iba jednu polovicu. Môžete použiť aj kuchynského robota, ale ja to robím vždy radšej ručne. Druhú polovicu smotany si nechajte na čokoládovú polevu. Mal by vám vzniknúť hustý tvarohovo-smotanový krém. Skontrolujte si čokoládu. Premiešajte ju lyžicou, aby sa lepšie roztopila. Vypnite šporák a odstavte hrniec.

Roztopenú čokoládu opatrne vylejte do tvarohovej zmesi a poriadne premiešajte, aby sa všetko spojilo do čokoládovo-tvarohovej zmesi. Misu dajte do riadu a naplňte horúcou vodou. Vytiahnite si z chladničky formu na tortu a vyklopte do nej čokoládovo tvarohovú zmes. Rovnomerne ju rozotrite po celej forme až ku krajom. Tak aby vám tam neostal prázdny priestor.

VRCHNÁ VRSTVA

Formu na tortu dajte naspäť do chladničky a znovu si pripravte „vodnú lázeň“, tak ako predtým. Misu opláchnite, umyte a znovu použite. Do misy rozlámte 100g horkej čokolády a nechajte ju roztopiť. Do roztopenej čokolády pomaly prilievajte smotanu a miešajte až pokým sa smotana s čokoládou nespoja a nevznikne vám tekutá čokoládová poleva. Vypnite šporák a odstavte hrniec.

Vytiahnite si formu na tortu z chladničky a na čokoládovo-tvarohovú vrstvu vylejte rovnomerne čokoládovú polevu. Formu na tortu opatrne nakláňajte tak, aby ste rozliali polevu rovnomerne po celej forme. Dajte do chladničky stuhnúť aspoň na 3-4 hodiny.  Najlepšie je nechať ju v chladničke cez noc a jesť až na druhý deň.

Cheesecake môžete ešte ozdobiť čerstvým ovocím alebo šľahačkou, ale to až tesne predtým ako ho budete servírovať. Inak by vám ovocie v chladničke zoschlo a zmrzlo a šľahačka splaskla.

Nepečený cheesecake s tvarohom a horkou čokoládou

ZÁVER

Dúfam, že vám bude tento cheesecake chutiť. Ja osobne ho robím na všetky svoje oslavy (narodeniny, meniny) a taktiež pre svoju rodinu a blízkych. Je veľmi chutný, ale aj veľmi sýty. Takže pozor, aby ste sa ním neprejedli. 😉 Ak sa vám tento recept páčil, vyskúšajte napríklad aj moje Zdravé palacinky alebo Raňajkovú kašu. Alebo si pozrite všetky moje recepty a vyberte si.

Dobrú chuť.

 

Jakub

Ďalšie podobné články

Žiadne komentáre

Komentár