Jedlo, Recepty

Pečené batáty s cesnakovou marinádou

18. januára 2017

Rozhodol som sa pridať rýchly a jednoduchý recept na moje obľúbené jedlo – batáty. Jedná sa o sladké zemiaky. Niektorím to možno niečo hovorí, ale možno aj nie. Ja sám som ich ochutnal ešte len nedávno a to vďaka thajskej kuchyni, ktorú zbožňujem. Avšak čítal so o nich už dávnejšie. Batáty sa najčastejšie vyskytujú v tropických krajinách, kde nahrádzajú klasické zemiaky. Sú však oveľa chutnejšie, sladšie a veľmi zdravé a výživné. Vďaka ich veľkej popularite v posledných mesiacoch sa začali objavovať už aj u nás na Slovensku v supermarketoch.

Batáty sa právom nazývajú sladké zemiaky, pretože chutia jednoducho skvele.

Okrem toho, že batáty chutia skvele a sú výživné majú aj veľmi priaznivé účinky na náš organizmus. Vďaka svojmu zloženiu sa hodia do zdravého stravovania a fitness jedálničkov a dá sa vďaka nim aj dobre chudnúť. Obsahujú totiž výživné látky ako Vitamín B6, Vitamín C, Betakarotón, Draslík, ale aj Pektín, ktorý znižuje hladinu cholesterolu. Pokiaľ ste ich ešte neochutnali, možno je najvyšší čas to napraviť. A možno vás práve inšpirujem aj týmto jednoduchým receptom.

Pečené batáty s cesnakovou marinádou

Prečítal som si viacero receptov a tak trochu som ich skombinoval dokopy. V niektorých sa písalo, že by sa batáty nemali šúpať, lebo v šupke je hrozne veľa vitamínov. Ale ja som ich ošúpal a aj tak chutili skvelo. Podľa mňa sa na šupku môže dostať hocičo a je otázne, či to dokážete zmyť dole obyčajnou vodou. Takže tento krok je na vás. Batáty sú pomerne dosť veľké a niektoré kusy sú priam gigantické. Takže niekedy je problém zohnať také akurát, ktoré si môžete dobre nakrájať na chipsy.

ZÁKLADNÉ INGREDIENCIE (pre 4 osoby)

  • 3 stredne veľké batáty
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • bylinky a koreniny podľa chute (ja som dal sušené oregáno + bazalku a kôpor som dal do jogurtového dresingu)
  • morská soľ
  • Biely jogurt 3,5% BIO alebo grécky biely jogurt

Pečené batáty s cesnakovou marinádou

POSTUP

Zapnite si rúru a predhrejte si ju na 200 stupňov. Batáty si ošúpte alebo neošúpte (opláchnite v horúcej vode) a nakrájajte si ich na chipsy hrubé asi 0,5 cm. Plech vyložte papierom na pečenie a chipsy poukladajte napr. tak ako je vidieť na obrázku. Spravte si rýchlu cesnakovú marinádiu z olivového oleja, pretlačeného cesnaku, byliniek a morskej soli.

Dobre premiešajte a pomocou kuchynskej štetky rozotrite po povrchu (viď obrázok nižšie). Batátových chipsov by vám malo vyjsť z daného množstvo celkom dosť, asi tak na 2-3 plechy. Takže pokiaľ sa vám to zmestí naraz do rúry tak ich upečte všetky naraz a máte pokoj. Určite neoľutujete… 😉

Plechy vložte do vyhriatej rúry a pečte najprv 30 minút na 200 stupňov. Nakoľko je každá rúra iná, treba si batáty skontrolovať, či sa nepripekajú a potom postupne pridávať vždy 5 minút a kontrolovať ich. Batátové chipsy by sa vám mali sfarbiť do žlto-oranžovej farby, tak ako vidíte na obrázku a trochu aj pustiť šťavu. Zároveň sa trochu zmenšia.

Najlepšie je ich spraviť mierne do chrumkava a moc ich nepripekať (tak ako na obrázku nižšie). Popri pečení batátov v rúre budete mať čas na rýchly jogurtový dresing, prípadne na iný obľúbený dresing. Ja som si spravil úplne jednoduchý dresing z bieleho jogurt, kôpru, Sriracha omáčky (chilli) a trochu kečupu. Všetko som zmiešal dokopy a dal na 30 minút do chladničky. Potom som vytiahol, opäť premiešal a servíroval.

Pečené batáty s cesnakovou marinádou

PRÍLOHA A DRESING

K batátom som si spravil ešte jednoduchý paradajkový šalát s cibuľou a sladkou zálievkou, ktorý je môj obľúbený. Ku chipsom mi to pasovalo. Je len na vás, či si zvolíte aj vy nejaký podobný šalát ako prílohu alebo budete podávať samotné batáty ako prílohu k nejakému mäsu.

Určite je veľa variánt ako batáty využiť a spraviť si ich len tak samotné s dresingom a zeleninovým šalátom je podľa mňa jednoduché a veľmi chutné riešenie. Pokiaľ si radi pečiete jedlo v rúre a nemáte s tým problém, tak určite ochutnajte aj môj Zapečený chlieb plnený vajcami, syrom a slaninou.

Pečené batáty s cesnakovou marinádou

ZÁVER

Verím, že som vás týmto receptom inšpiroval a vyskúšate si ho spraviť doma. Je rýchly, chutný, zdravý a môžete ním prekvapiť svoju polovičku alebo rodinu. Dobrú chuť 🙂

 

Jakub

Ďalšie podobné články

Žiadne komentáre

Komentár