Jedlo, Recepty

Zapečený chlieb plnený vajcami, syrom a slaninou

28. februára 2017
Zapečený chlieb plnený vajciami, syrom a slaninou

Rozhodol som sa s vami podeliť o ďalší výborný recept. Hlavne pre milovníkov chleba a vajíčok. Je to recept na zapečený chlieb plnený vajciami, syrom a slaninou. Ja osobne si vajíčka rád pripravujem na rôzne spôsoby a často si do nich pridávam aj syr. Napríklad keď si robím syrovú omeletu cez víkend. Preto ma zaujal tento recept, ktorý bol pôvodne trochu iný, ale ja som si ho prispôsobil podľa seba a trochu vylepšil. Samozrejme k lepšiemu. 😉

Navonok chrumkavý a vo vnútri mäkký s príjemnou chuťou vajec a syra.

Takto pripravený zapečený chlieb je výbornou alternatívou k ranným vajíčkam alebo praženici. Alebo si ho skúste vychutnať spolu s mojim skvelým a zdravým Zeleným Smoothie. Takto pripravený zapečený chlieb sa však hodí nie len na raňajky, ale aj na obed, či na večeru. Môže sa totiž podávať ako príloha k rôznym hlavným jedlám. Alebo ho môžete pripraviť pre návštevu ako súčasť obložených mís, či švédskych stolov. Hodí sa na oslavy, party alebo len tak ku filmu v pohodlí domova. Aký je teda recept na tento chutný zapečený chlieb?

Zapečený chlieb plnený vajcami, syrom a slaninou

ZÁKLADNÉ INGREDIENCIE

  • 1 celý Špaldový alebo celozrnný chlieb – 500 g
  • 8 väčších vajec – trieda L   (ja som použil vajcia z nosníc z voľného chovu)
  • Syr Emmental plátky alebo tehla – 100 g   (ja som použil 1 balenie syru Leerdammer Originál plátky – môj obľúbený)
  • Anglická slanina plátky alebo naša Oravská slanina – 100 g
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • Smotana na šľahanie alebo varenie 33% – 100 ml
  • Morská soľ a mleté čierne korenie podľa chuti   (ja som pridal asi 1/3 čajovej lyžičky z oboch)
  • Ak chcete môžete pridať napríklad aj provensálske alebo talianske korenie

POSTUP

Zapnite si rúru a predhrejte si ju na 150 stupňov. Zoberte si chlieb a vykrojte si do neho dieru v tvare obdĺžnika hlbokú asi 5 cm (viď obrázok vyššie). Pozor aby ste chleba neprepichli skrz, pretože vám potom zospodu môže vytiecť plnka. Najlepšie je narezať si dieru dookola najprv nožom a potom rukami opatrne vydlabávať kúsky chleba. Keď máte dieru pripravenú vyložte si ju asi 2-3 plátkami syra a slaniny. Pokiaľ ste sa teda rozhodli použiť plátky. Zároveň vám to spevní spodnú časť a je menšia pravdepodobnosť, že sa vám vajíčková plnka vpije celá do chleba.

Zapečený chlieb plnený vajcami, syrom a slaninou

Do väčšej misy si pripravte vajcovú plnku. Rozbite do nej 8 vajec a prilejte smotanu. Dobre ich rozšľahajte s metličkou. Osoľte a okoreňte podľa chuti a ešte raz dobre premiešajte. Pridajte na jemno nakrájanú cibuľu, slaninu a nastrúhajte syr alebo natrhajte plátky syra na menšie kúsky. Všetko posledný krát dobre premiešajte – už iba s lyžicou. Skontrolujte si rúru, či je vyhriata na správnu teplotu – 150 stupňov. Ak áno prichystajte si menší plech, ktorý vyložte papierom na pečenie.

Zapečený chlieb plnený vajcami, syrom a slaninou

Ak máte v kuchyni rozprašovač na olej, s olivovým olejom vo vnútri, môžete chlieb postriekať (hlavne zospodu) a položiť ho na plech. Vajcovú zmes opatrne a pomaly nalejte do takto pripraveného chleba. Plnka pripravená v takomto množstve by sa mala presne zmestiť dovnútra bez toho, aby vytekala von. Ale záleží od veľkosti a tvaru chleba, takže treba si dať pozor.

Plech s chlebom dáme do rúry a necháme piecť 15 minút na 150 stupňoch. Ak chceme, po prvých piatich minútach môžeme ešte pridať na vrch na drobno nakrájanú tvrdú salámu. Pokiaľ najbližších 15 minút nemáte nič na práci, môžete si pozrieť napríklad môj ďalší recept na Batátové chipsy pečené v rúre.

Zapečený chlieb plnený vajcami, syrom a slaninou

ZÁVER

Po 15 minútach si chleba skontrolujte, mal by byť tak akurát jemne pripečený do chrumkava. Vajcová plnka by mala byť skoro dopečená, teda aby nebola úplne tuhá. Ale zase by nemala byť tekutá. Prípadne nechajte chlieb ešte 2-3 minúty dopiecť. A máte hotový skvelý a chutný zapečený chlieb.

Rúru vypnite a nechajte chleba ešte vo vnútri chvíľu odstáť. Aspoň takých 5 minút, aby nebol horúci. A môžete servírovať. Chleba je najlepšie nakrájať tak ako na prvom obrázku, čiže na plátky široké aspoň 2-3  cm.

Nakoniec by som rád skonštatoval, že ja osobne sa snažím vždy používať zdravé a kvalitné suroviny. Pretože väčšinou varím pre seba, svoju rodinu a priateľov. A preto si vždy vyberám hlavne slovenské produkty a pokiaľ je to možné v Bio kvalite. Kvalita je totiž najlepší recept. 🙂

Prajem vám dobrú chuť

 

Jakub

Ďalšie podobné články

Žiadne komentáre

Komentár